« Terug naar nieuws

Rookmelders verplicht

Een brand breidt zich snel uit. Tegenwoordig zijn veel spullen in huis van plastic. Daardoor kan een brand snel om zich heen grijpen. Ook zorgen plastic spullen snel voor rook en giftige gassen. Als uw rookmelder afgaat, is snel handelen dan ook nodig. Binnen 4 minuten kan 1 ruimte helemaal in brand staan. Je hebt dan ook maar zo’n 3 minuten de tijd om uit je huis te komen.

Zes levensreddende rookmeldertips:

Koppel alle rookmelders aan elkaar

Slaap je boven en is er beneden brand? Dan hoor je de rookmelder misschien niet. Als je alle rookmelders aan elkaar koppelt, gaat er bij brand overal het alarm af. Veel lawaai, maar wel zo veilig. Je kunt je rookmelders ook koppelen aan die van je buren. Dit heeft veel voordelen:
  • Ben je niet thuis, dan kunnen je buren de brandweer bellen.
  • Je buren kunnen u of uw gezin helpen om te vluchten.
  • Je buren zijn gealarmeerd, voordat de brand overslaat naar hun huis.

Plaats rookmelders in alle ruimten waar brand kan ontstaan

Van de overloop tot de slaapkamers, de keuken en de hal. Plaats rookmelders in verblijfsruimten, zoals de woonkamer en het washok. Maar ook in ruimten die bij de mogelijke vluchtroute horen als er brand uitbreekt. Denk aan de overloop. Vergeet ook ruimten waar je elektrische apparaten oplaadt niet.

In deze ruimten plaats je geen rookmelders

Plaats liever geen rookmelders in ruimten waar damp is, zoals de badkamer of boven het fornuis. Door de waterdamp kan de rookmelder afgaan. Plaats de rookmelder liever op een afstandje. In de hal of bij de deur bijvoorbeeld. Of kies hier voor een thermische rookmelder. Maar let op: deze detecteert hitte, maar geen rook. Plaats ook liever geen rookmelders bij ventilators of in tochtige ruimten.

Normale rookmelders of gekoppelde rookmelders?

Standaard rookmelders kun je niet ombouwen en zelf aan elkaar koppelen. Gekoppelde rookmelders zijn maar een paar tientjes duurder. Gaat er 1 rookmelder in huis af door rook? Dan gaat het signaal af bij alle melders die zijn gekoppeld.

Voorkom vals alarm van uw rookmelder

Verwijder regelmatig stof met een doekje of stofzuiger. Stof zorgt ervoor dat de rookmelder niet goed werkt. Of onnodig afgaat. Vervang batterijen op tijd. Op je rookmelders staat vaak ook een ‘houdbaarheidsdatum’. Test de rookmelders elke maand. Zet een herinnering hiervan in je agenda. Hoe je de rookmelders moet testen staat op de gebruiksaanwijzing van het product.

Wel of geen combimelder?

Een combimelder kan koolmonoxide en rook meten. Je hangt de combimelder op in een ruimte die een verbrandingstoestel heeft, zoals een cv-ketel. Plaats de melder op maximaal 1,5 meter van de warmtebron. Kijk op de gebruiksaanwijzing op welke hoogte je de melder moet ophangen.

Hulp nodig bij het ophangen van een rookmelder?

Geen tijd om rookmelder op te hangen. Schakel een elektricien in en die hangt de rookmelder vakkundig voor je op. Op de juiste plek in je huis. En zorgt ervoor dat alles goed wordt aangesloten.